Підписатися
Новини
Новини
23 вересня 2020

Яку роль німецькі інвестиції відіграють у відносинах між Україною та ФРН? Про це говорили на третьому Німецькому сніданку у Києві

22 вересня у Києві відбувся третій Німецький сніданок «Німецькі інвестиції в Україні: як зберегти старі і привабити нові?» – унікальний формат дискусії за правилами Chatham House. Захід організував Інститут європейської політики (Берлін) у кооперації з Центром «Нова Європа» під патронатом Посла Федеративної Республіки Німеччина Анки Фельдгузен. На ньому представники/-ці медіа, бізнесу, аналітичних центрів, МЗС обговорили актуальні питання взаємодії та розвитку відносин України та ФРН в контексті залучення інвестицій.

Гостями заходу були Александер Маркус, Голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати та Роберт Кірхнер, Заступник керівника Німецької консультативної групи Berlin Economics.

Під час дискусії спікерки і спікери підкреслили, що тема інвестицій – це маркер економічного розвитку країни, і потрібно підіймати питання про те, яку роль підприємства можуть відігравати у комунікації між країнами. Крім цього, дуже важливу роль відіграє прогнозованість роботи національних інституцій. На жаль, сьогодні в Україні існують перепони для інвесторів, такі як відсутність позитивного сприйняття на міжнародній арені, не зроблена робота із залученням інвестицій, затримки на митниці, відсутність перспектив ринку спільних товарів. 

«Мені б дуже хотілося б, щоб наші підприємства теж підтримували програми обміну, сприяли дослідженням і надавали гранти. Були активними акторами життя суспільства і сприяли позитивним змінам», – зауважила після Сніданку керівниця проєкту GURN Людмила Мельник. 

Учасники та учасниці заходу також зауважили, що важливими факторами для інвесторів є верховенство права, захист прав інтелектуальної власності, послідовність дій влади. Завершили дискусію тезами про те, що необхідно поширювати позитивну інформацію про Україну, яка знаходиться на правильному шляху, хоча попереду ще дуже багато роботи.

У своєму блозі про третій Німецький сніданок директорка Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук підкреслила: «Щоб привабити нових інвесторів, крім перерахованого вище, потрібна ще переконлива історія про можливості інвестування в Україну, розказана не українським президентом, прем'єром чи іншими урядовцями. А розказана вже працюючими тут закордонними інвесторами». 

Більше про Німецькі сніданки можна прочитати тут. Це особливий формат, який відбувається у Києві регулярно. Він є продовженням серії Українських сніданків, які з 2017 року організовує у Берліні Інститут європейської політики. Ініціатива Німецьких сніданків була розпочата з метою обговорення поглядів німецьких експертів та осіб, відповідальних за прийняття рішень щодо подій в Україні та Німеччині, та встановлення професійного діалогу між експертами обох країн.

Захід є частиною проєкту «German Ukrainian Researchers Network» (GURN). GURN має на меті розвиток співпраці між німецькими та українськими аналітиками, посилення дослідницьких компетенцій молодших аналітиків та трансфер знань про Україну до Німеччини. Проєкт реалізується Інститутом європейської політики (Берлін, Німеччина) спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Центром «Нова Європа» та Ініціативою з розвитку та дослідження аналітичних центрів «think twice UA» за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Поділитися
Друкувати