Підписатися
Новини
Новини
6 березня 2020

Назар Бойко: Українцям не звикати до частих змін виборчого законодавства

6 березня 2020 року Назар Бойко, керівник Моніторингово-аналітичної групи «Цифра» (Львів), представив зміни до Виборчого кодексу  в Україні на 17-му Українському сніданку в Берліні, який був організований Інститутом європейської політики.

Незадовго до парламентських виборів в Україні минулого року Верховна Рада проголосувала за новий Виборчий кодекс. Цей кодекс запроваджує комплексну виборчу реформу і систематизує правила президентських, парламентських та місцевих виборів, як це вже давно рекомендується Венеціанською комісією. Кодекс був остаточно прийнятий 19 грудня 2019 року, після того як президент Зеленський повернув його до парламенту на кілька поправок. Його ключовою особливістю є запровадження пропорційної виборчої системи з так званими «відкритими списками». Очікується, що нова виборча система допоможе протистояти політичній корупції та посилить внутрішньопартійну конкуренцію. Майбутні місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня 2020 року, стануть пілотними для нової системи.

Темою 17-го Українського сніданку була «Виборча реформа в Україні: які зміни та виклики вона готує для майбутніх місцевих виборів». Разом з експертом Назаром Бойко учасники заходу детальніше ознайомились зі стратегіями виборчої реформи та обговорили:

  • особливості щойно ухваленої виборчої системи,
  • які конкретні стимули пропонує нова виборча система партіям, кандидатам та виборцям на національному та місцевому рівнях,
  • переваги та недоліки впровадження нової виборчої системи до місцевих виборів 2020 року та як це може вплинути на децентралізацію?
  • чи забезпечує виборча реформа ефективні та стійкі механізми боротьби з політичною корупцією та розширення демократичних процедур.

Гості активно брали участь у дискусії, зокрема, виникло багато питань щодо української виборчої системи загалом, фінансування політичних партій та їхніх списків, гендерної квоти тощо.

«Вразило, що в рамках Українського сніданку у Берліні гості були готові слухати й заглиблюватися в багато технічних речей, пов’язаних із реформою виборчої системи в Україні. Тим самим вони продемонстрували, що їх цікавлять не лише оцінки доповідача, але й, власне, механізми та стимули, які лежать в основі нових виборчих правил», – поділився враженнями спікер сніданку Назар Бойко.

Сніданок проводився за правилами Chatham House, але по його завершенні експерт виокремив кілька важливих речей у контексті українського суспільства: «Українцям не звикати до частих змін виборчого законодавства, адже це одна з улюблених ігор наших політиків. Хвилює інше. Виборчі правила продовжують реформувати без належного обговорення з експертними середовищами, без врахування ймовірних наслідків і ризиків. Якщо Виборчий Кодекс залишать без змін, тоді слід готуватись до багатьох сюрпризів і несподіванок на наступних виборах».

Крім цього, в ефективному проведенні виборчої реформи актуальною є підтримка з боку донорів. «Допомога іноземних донорів відіграє важливу роль у належній організації та проведенні виборів в Україні, – зауважує Назар Бойко. – Враховуючи характер останніх змін до виборчого законодавства, я, серед іншого, рекомендував би їм спрямувати ресурси на просвітницьку роботу серед виборців, а також підвищення професійності членів виборчих комісій. Щоб перші краще розуміли процедуру голосування, а другі – процедуру підрахунку голосів і встановлення результатів».

Керівниця проєкту Людмила Мельник зазначає, що Українські сніданки у Берліні – це унікальний формат обговорення української тематики. «Постійність Сніданків та актуальність тем, які ми добираємо – це все запорука їхньої успішності. Ми не завжди дотримуємось німецького мейнстріму, часто ми пропонуємо актуальні саме для України теми. Особливістю є також наші українські спікери: вони володіють експертизою та унікальними інсайтами, які німецька публіка дуже цінує».

Ця подія є частиною проєкту «German Ukrainian Researchers Network» (GURN). GURN має на меті розвиток співпраці між німецькими та українськими аналітиками, посилення дослідницьких компетенцій молодших аналітиків та трансфер знань про Україну до Німеччини. Проєкт реалізується Інститутом європейської політики (Берлін, Німеччина) спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Центром «Нова Європа» та Ініціативою з розвитку та дослідження аналітичних центрів «think twice UA» за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Поділитися
Друкувати