Підписатися
Новини
Новини
3 грудня 2020

4 частина Школи методології: Метод дискурс-аналізу в суспільних науках

Запрошуємо до участі у четвертій частині онлайн-школи методології GURN молодих дослідників/-ць та аналітиків/-инь, які спеціалізуються на аналізі політики та працюють в українських науково-дослідних інститутах та аналітичних центрах. 

Школа триватиме 17-18 грудня з 9:30 по 13:00 у Zoom

Робоча мова: англійська

Заявки на участь приймаються до 13 грудня включно за посиланням: https://forms.gle/rGvXuWVtrQ2haexX9

Чому саме дискурс-аналіз?

Аналіз дискурсу – один із якісних методів аналізу та інтерпретації феноменів соціальної дійсності. На відміну від контент-аналізу, де текст абстрагований від контексту, аналіз дискурсу вивчає саме текст у контексті, що дає змогу дослідити певні ідеї, їх значення та механізми утвердження в суспільстві. Недаремно метод дискурс-аналізу  особливо корисний  у дослідженні політичного  контексту та може слугувати інструментом для відстеження появи нових політичних значень або сприяти розумінню того, що саме стоїть за,  здавалося б,  нейтральними поняттями, такими як «держава», «демократія» або «війна», і як вони можуть змінюватися залежно від контексту.

Ви дізнаєтеся:

  • Що саме мається на увазі під словом дискурс;
  • Які типи дискурсів існують;
  • Як дискурс-аналіз застосовують у дослідженнях в суспільних науках;
  • Як самостійно застосувати аналіз політичного дискурсу.

Більше інформації про програму Школи можна знайти за посиланням.

Проєкт «German Ukrainian Researchers Network» (GURN) має на меті розвиток співпраці між німецькими та українськими аналітиками, посилення дослідницьких компетенцій молодших аналітиків та трансфер знань про Україну до Німеччини. GURN проводиться за ініціативи Інституту європейської політики (Берлін) в тісній співпраці з Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва (Київ), Центром «Нова Європа» (Київ) та ініціативи з розвитку дослідницьких центрів та досліджень «think twice UA» за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

У разі виникнення запитань або запитів звертайтеся до політичного аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» Андрія Сухарини andrii.sukharyna@dif.org.ua або проєктного асистента Олексія Живори olexiyzhivora@gmail.com.

 

Поділитися
Друкувати